MasterCard VISA

Vi spiser altfor lite grønnsaker!

 

Sommeren 2015 logget jeg alt jeg spiste i en periode med en app på telefonen, og fikk tilbakemelding på at jeg spiser alt for lite grønnsaker. Det overrasket; jeg som spiste både salat til lunsj og rikelig med grønnsaker til middagen. Den klare beskjeden fra eksperten var å femdoble inntaket, og med en stor variasjon av grønnsaker. Det var ikke lenger snakk om 5 om dagen, men 25 om dagen. Jeg spurte meg selv; Hvordan kan jeg få i meg de mengdene som ble anbefalt på en praktisk gjennomførbar måte i en travel hverdag?

Jeg leste meg opp på juicing, og begynte å eksperimentere. Jeg googlet meg frem til de aller mest sunne grønnsaker, og snart hadde jeg oppskrift som inkluderte 25 forskjellige grønnsaker og hvor ingen utgjorde mer enn 10 % av innholdet. Jeg fant ut at 2,5 dl. juice krever hele 500 g grønnsaker, nok til å dekke det anbefalte inntaket. Etter å ha laget juice på kjøkkenbenken en stund, og drukket dette daglig, forstod jeg hvor godt det gjorde for kroppen; jeg fikk mye energi, jeg trengte mindre søvn, og jeg fikk ikke den vanlige sesongforkjølelsen. Også mine allergiutfordringer med husdyr og pollen ble vesentlig redusert.

Etter å ha laget dette en stund forstod jeg også hvor lei jeg kunne bli av å produsere dette selv. Jeg ble for alvor klar over at grønnsaker koster mye penger, og dermed at min betalingsvillighet til å kjøpe juice, om dette var til salgs noe sted, var høy.

Idéen til DetFunker var født! 

 

I prosessen med å lage juicen blir det også store mengder grønnsaksfiber til overs. Dette var en for god råvare til å bli kastet, og eksperimenteringen fortsatte. Jeg fant fort ut at grønnsaksfibrene var det perfekte råstoff for vegetarburgere og snart ble også store mengder burgere med hjemmelaget coleslaw fortært; det passet både som lunsj- og middagsmat.

I dag er det tre hovedtyper juice i produksjon; en grønn, en rød og en oransje, som til sammen inneholder 40 forskjellige grønnsaker, samt et utvalg fiberprodukter som nå også å inkludere bl.a. vegetarboller, vegetarvårruller og stekt ris med egg og stekt grønnsaksfiber. Og ingenting går til spille – hele grønnsaken blir benyttet.

For egen del så er det ikke mitt mål å kutte ut kjøtt, men å redusere på forbruket til fordel for vesentlig mer grønt i kosten. DetFunker sine produkter hjelper meg på denne veien.

Så kan du spørre; hva med frukt og bær opp i alt dette? Jo det er veldig viktig, og det spiser jeg også mye av.

Men DetFunker lager ikke juice av frukt og bær: Det er etter min oppfatning ikke så sunt å drikke for mye fruktjuice når man ikke samtidig får i seg fruktkjøttet, pga. det høye karbohydratinnholdet.

I tillegg er det mange nok selskaper om dette beinet fra før 😊

 

Hilsen John, gründer og grønnsakselsker